☰ Franco-Hungarian Literary Relations

Franco-Hungarian Literary Relations

DOR101

ABC Press, N.Z. Voorburgwal 347 Amsterdam-C.
Date: 19[?]-11-17
Language: Hungarian
Repository: Petőfi Museum of Literature
Document type: Letter written by hand
Publisher: Tüskés Anna (03-09-2021)
Folio number: 2

Kedves Öregem,

Az a kiadó, aki egy évvel ezelőtt elutasította az «50-év képekben» ötletét, most hirtelen mégis meg akarja valósítani a dolgot, nem könyvben ugyan, hanem képes hetilapjában, 15-25 folytatásban. Ez persze távolról sem az, amit akartam s szerettem volna. Az ötlet lelkesített ha rendesen csinálhattam volna, így felületesen, sietve (mert iszonyatosan kell sietni) olyan mintha az ember megerőszakolná a nőt, akit nem tudott meghódítani.

Mégis elfogadtam. Lenne kedved bekapcsolódni?

Miután íly módnon meglehetős hajszoltá vált a dolog – dec. 1. előtt szállítanom kell az első cikket és 10-e előtt további kettőt – főképpen holland képeslapokból kell összeállítanom a sorozatot. Ha vállalnád, akkor téged kérnélek meg rá, hogy az „Illustration” anyagával légy segítségemre. Fotónként 10-15 forintot (fcs. 1000-1500) tudnék fizetni aszerint hány képet hozok egy cikkben, mert cikkenként fizetnek, tekintet nélkül a fotók számára. Úgy számítom, hogy legalább 50-60 fotót kérnék tőled. Kérlek írd meg postafordultával, hogy érdemes-e foglalkoznod a dologgal. Ha igen, aminek nagyon örülnék, úgy mindjárt szeretném a következő fotókat :

  1. Egy jó képet a párizsi világkiállításról (1900) lehetőleg sok néppel, hogy az akkori viseletet lehessen látni.

  2. Fotót, vagy [?] vagy festményreprodukciót az [?] vagy hasonlóról a múlt század végéről vagy a század elejéről. Ha ez nincs, akkor lehet a Bois vagy lóverseny vagy hasonló. Egy kép, melyet [?] akarnék használni.

  3. Boxer-lázadás (Vilmos császár és a Kínába induló német tengerészek)

  4. Ha megvan eredetiben Victoria temetése, az összes uralkodókkal.

  5. Autóverseny vagy kiállítás

  6. Ferenc József (50 éves jubileuma), nem portrét, hanem valami egyebet.

  7. Umberto, akit megöltek, nem portrét, hanem valami egyebet.

  8. Női divat a század elejéről

A cikksorozat [?] cikkenként 1-3 év. Fenti fotókat az első cikkben 1900-1902 használnám. Ha van egyéb ötleted szívesen. A búr háborúból legfeljebb olyan kép kellene csak, amikor már le vannak győzve, búrok fogolytáborban vagy hasonló. Általában inkább fotografikus szempontból jó és témában ma groteszkként ható képeket keresek; a drámai hatást előnyben részeseítem a történelmi pontosság rovására. Persze kivételekkel.

Tudnod kell még, hogy a lap szigorúan protestáns, ennél fogva, sajnos, minden pikantéria ki van zárva. Kan-kan tilos. Ellenben egy strandkép, térden aluli fürdőruhákkal, amiket akkoriban hordtak, jó.

Írj, ölellek

Imre

Mi van könyveddel? Család?