☰ Franco-Hungarian Literary Relations

Franco-Hungarian Literary Relations

DOR085

Date: 25-09-1954
Language: Hungarian
Repository: Petőfi Museum of Literature
Document type: Typed letter
Publisher: Tüskés Anna (02-09-2021)
Folio number: 1

Kedves Direktor úr,

Olyan távoli és olyan furcsa nekem ezt a megszólítást leírni, de viszont nagyon jól is esik, szinte fiatalitóan hat. Persze ezekután mindjárt feltehetném önmagamnak is a kérdést, hogy miért nem teszem ezt gyakrabban, arra a nagyon kedves esküvői értesítőre, mikor pedig olyan nagy örömöm volt vele, miért nem válaszoltam mindjárt ? Minderre nem tudok válaszolni, csak talán annyit, hogy belül egy nagy üresség, fáradtság van bennem, kissé gépiessé váltam és bár sokszor félek attól, hogy ezáltal elveszítem a barátaimat mégsem jutok tovább, mint a mindennapi munkák elvégzése.

Mivel gondolom, hogy érdekli, hogy ez az óriási elfoglaltság miből áll, megpróbálom megírni röviden. Változatlanul a Nemzeti Bank deviza osztályán dolgozom, de mivel anyámmal ketten vagyunk fizetésemhez így azt nagyon be kell osztanom. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy sok sok év után felhívtam Tarján Magdát, akiről annyit tudtam, hogy az Új Magyar könyvkiadó vállalatnál van, szovjet könyveket adnak ki magyarul és megkérdeztem, hogy nem tudna-e számomra otthoni gépelési munkát szerezni. Így jöttünk ismét össze, persze a Pantheonról és Magáról is sokat beszéltünk. Magda pont úgy néz ki, mint régen, az Ilonka szegény meghalt. Szinnai is ott dolgozik, ahol Magda, mint mondja igen ambiciózus és élelmes, nem ismernék rá. Hogy magamról folytassam életemet legjobban öcsémék Judit nevű lánya tölti ki, aki most lett I. elemista, okos és csinos, sokat van nálunk és igen jó barátságban vagyunk. Van egy jó barátom is akivel együtt szoktam lenni, ha idő van hozzá, de úgy egybevéve, alami elromlott /lehet ugyan, hogy csak az öregség az oka/ és az soha többé nem fog megjavulni.

Tulajdonképen az úgy volt, hogy valamék reggel mikor felébredtem, hirtelen eszembe jutott Olga, Maga, meg, hogy a Juttka férjhezmenéséhez mégcsak nem is gratuláltam és akkor elhatároztam, hogy írok és annyi mindent akartam írni, de nem lett belőle, csak egy üres levél. De mivel nemcsak magamról akartam írni, hanem Magukról kérdezni rengeteget ezért nagyon szépen kérem, hogy írjon. Írjon sokat Magukról, hogy van Juttka, Maga, Olga sokat dolgoznak-e és milyen eredménnyel.

Ugye ír nekem és, ha nem untatja, akkor legközelebb gyorsabban válaszolok. Új címem van, ugyanaz az utca, csak pár házzal tovább :

Sallai Imre-u 32. II.e.

Nagyon sok szeretettel üdvözlöm Mindnyájukat

Márta