☰ Franco-Hungarian Literary Relations

Franco-Hungarian Literary Relations

DOR382

Amsterdam Leidschegracht 78
Pantheon Press Service 20, Avenue de Breteuil Paris
Date: 25-03-1939
Language: Hungarian
Repository: Petőfi Museum of Literature
Document type: Typed letter
Publisher: Tüskés Anna (21-11-2021)
Folio number: 1

Kedves Kollégám,

köszönöm a 24.-i levelét, melynek tartalmával nem egészen értek egyet. T.i. nem hiszem, hogy Hollandia helyzete egyazonos Magyarországéval. A magyar önállóságért sem Franciaország, sem Anglia, de talán még Lengyelország sem fog kardot rántani, viszont Hollandia megszállása egészen biztos magával hozná az európai konflagrációt, amiben Hitler remélhetőleg a fogát vesztené. Tehát a dolog nem egy azonos.

Viszont az sem áll, hogy a Pantheon semmit sem ér, ha azért ma nyugati valutában valamit egyáltalán el lehet érni. Ma azonban Fl. 9000.- többnek látszik, mint az nekünk megérhet, ez volt a levelemnek a lényege.

A meghatalmazásáról én is értesítettem Sömjén kollégát azonnal és a könyvszakértőmet is, hogy jelentése még Húsvét előtt kezembe juthasson.

Hollandiába is kell természetesen visum. Erről azonban mi olyanformában tudunk gondoskodni, ha útlevelének egy-két adatát megírja. Ebben az esetben az itteni Fremdenpolizei a mi kérésünkre ad egy beutazási hozzájárulást, melynek alapján az ottani követség azonnal kiadja a visumot. Viszont a belgák ebben az esetben talán nem is kívánnak az átutazási visumot, vagy minden további nélkül kiadják.

Én Budapestről úgy kértem a referádát, hogy azt legkésőbb április 7.-ére megkapjam. Tehát mi maradunk, a húsvéti dátum mellett.

Azt hiszem a küldött csekket az ottani csekkhivatalban fizetik ki, akárcsak Budapesten. Ha ez sok időbe kerülne, fizesse ki Dobónak az ellenértékét és akkor én az Ön javára bankjához utalnám át az összeget. A részleteket persze én sem ismerem.

Szívesen köszöntöm, híve: Dr. K. Kollár