☰ Franco-Hungarian Literary Relations

Franco-Hungarian Literary Relations

DOR053

Apartado 571 Barcelona
20, Avenue de Breteuil Paris 7e
Date: 23-02-1948
Language: Hungarian
Repository: Petőfi Museum of Literature
Document type: Typed letter
Publisher: Tüskés Anna (25-08-2021)
Folio number: 1

Kedves Barátom,

Csak ma jutok hozzá, hogy jan.18.-i k. soraira válaszoljak.

Nem rajtam múlik, hogy eddig nem jutott pénzéhez. Májusi levelemben (másolat nincs kéznél) bizonyára megírtam volt, hogy felszívattam magam egy r.t.-be, amely felelős minden fizetnivalóért, kilencszázezer pezetáig. Ön a listán 1800 plusz 2160 pezetával szerepel. Hatszázezer kifizetése után « leálltak », sőt októberben jómagamat is kirúgtak – havi 5.000 fizetésem volt, napi 2 óra munkával ! – tekintettel arra, hogy kiadni most nem üzlet. Azóta folyik a pereskedés ; most az ügy a hivatalos Inst.Nac.del Libro Esp. előtt van arbitrázsra. Remélem, kb.3 hét alatt megoldódik, s akkor fizetniök kell. Elmondhatom, hogy én igazán a legutolsó órában, a krízis teljes kitörése előtt másztam ki a csávából ; továbbra is kiadó vagyok, de egyelőre csak compte-goutte alapon fogok kiadni « biztos » ( ?) dolgokat. Egyébként szerzői s kiadói jogaimból élek, fordítgatok is, s hálaistennek nincsenek különösebb gondjaim. Nem tudom, látta-e Genfben megjelent LES SENTIENTS D’INFERIORITEmet ; eladtam Dániában, Itáliában, most más országokkal is tárgyalok róla. Nemrég jelent meg LA REINA NAS OLVIDADA DE LA HISTORIA c. kvem., Clémence de Hongrie francia királynéről ; most kezdek majd fracia kiadót keresni rája. Ezt is a híres R.T. hozta ki már, bár még az én nevemen, s nem hogy szerzői jogot nem fizettek, de még szerzői példányokat sem adtak. No de ez az ügy is csak rendeződik ; egyelőre nem áll rosszul az egész komplexum !

Most adtam el {Márai|} A FÉLTÉKENYEK c. kétkötetes regényét. Nem bíztom a sikerben ; A GYERTYÁK CSONKIG ÉGNEK siker volt, AZ IGAZI már nem – de itt a « siker » már 3000 példánynál kezdődik ! Talán el tudnám helyezni A TÚLSÓ PARTON-t, bár itt még mindig nem kedvelik a vaskos kveket ; tudtommal le van fordítva franciára, ugye ? Magyar példányom van, de azzal nem érek semmit ; francia gépiratra lenne szükségem ! Ha eladom, fizetnének 4500 előleget a 10%-ra. Most jelenik meg kben. A már hosszú évekkel ezelőtt eladott Németh Andor – nem tudja az ő címét ? honoráriumát ugyan régen felvette, s ő is bizonyíthatja, mennyire szeretek jól s gyorsan fizetni ! – MÁRIA TEREZIA és EGY FOGLALT PÁHOLY TÖRTÉNETE, ez utóbbi Tertulia en Budapest címen.

ESQUIERE-t nem láttam ; a novella érdekelne, bár pocsékul fizetnek érte, de mindig jó propaganda.

Címem : mindig Condal, 32 vagy (ez kissé lassúbb) a postafiók : Apartado 571. Magáncímem : Modolell, 60 (S.G.) – Barcelona (auf alle Faelle !) Telefon csak irodámban van, a lakás-telefonra 3 éve várok.

Gratulálok az állampolgárságához ; bár már én is ott tartanék ! Egyelőre nincsen semmilyen sem !

Mi lett Frigyes szicil. császár-királyról írt vagy írandó kvével ? Én felesége, Konstancia (Imre magy.király felesége) történetét nyomoztam ki, de a kvet nem fejeztem be. – Remélem, hamarosan « pozitivebb » hírrel lephetem meg. Szív. üdvözletel híve

Brachfeld Olivér