☰ Franco-Hungarian Literary Relations

Franco-Hungarian Literary Relations

DOR441

Budapest V. Nádor u. 23.
20, Avenue de Breteuil Paris 7e
Date: 22-12-1948
Language: Hungarian
Repository: Petőfi Museum of Literature
Document type: Typed letter
Publisher: Tüskés Anna (06-01-2022)
Folio number: 1

Igen Tisztelt Igazgató Úr!

Köszönettel igazoljuk e hó 6.-i levelét, melyre az alábbiakban válaszolunk:

Nagyon örülünk és megnyugvásunkra szolgál, hogy végre hosszú idő után úgy a mi mint a Szikra átutalását kézhez vette. Mellékelten küldjük a többi könyveinek elszámolására vonatkozó levelet. Amennyiben így megfelel, egy pár sorban igazolni szíveskedjék. Az élelmiszer csomagok küldése csak ilyen módon lenne megoldható, mert mint már előző leveleinkben is írtuk a fennálló rendelkezések egyéb módot nem nyújtanak. További honorárium átutalására engedélyt a mellékelt levél értelmében fogunk kérni. Hogy engedélyezik-e, nem tudjuk, mindenesetre, amint megjön az összegnek a jóváírási engedélye, úgy egy igényt nyújtunk be, hogy egy részét legalább átutalhassuk. Sajnos ma kaptuk az értesítést, hogy Párisba egyelőre csomag nem küldhető. Amint újra megindul a csomagküldés és a Nemzeti Bank engedélye kezeink közt lesz, azonnal útnak indítunk egypár csomagot.

A Pantheon ügyekben semmi újabb nem történt, Cenzúrára benyújtottuk Maróczy sakkot és Zweig Fuchét. Várjuk, hogy engedélyezzék. Traven Halálhajóval elkésve bár, de megjelentünk. Az eredmény nem kielégítő. A karácsonyi forgalom jóval alatta marad az előző évieknek. A kért könyveket nyilván tartjuk és amint lehetséges lesz, okvetlenül elküldjük.

Szeretnénk, ha Igazgató Úr újra Pestre tudna jönni és nagyon kérjük, hogy tegyen meg minden lehetőt ennek megvalósítására, mert nagyon sok megbeszélni valónk lenne.

Anna Seghersnek 10 év előtt jelent meg egy könyve nálunk. Tapasztalatok nem jók, ezért nem merjük a mostani nehéz időkben vállalni.

Az állami könyvhivatal vezetője Vértes György, azelőtt a Forum c. lapot szerkesztette és csak azt tudjuk róla, hogy Kinszky Kató Babi nevű unokanővérének a férje.

Vercorsra vonatkozóan Szikrának az a véleménye, hogy a kiadásunkban megjelent 6 novellás kötetnek nagy része eladatlan és így egyelőre másik Vercors könyv kiadása részükről nem aktuális.

Edition de Minuit részére a Nemzeti Bankhoz igénylést nyújtottunk be 1500 eladott példány szerzői honoráriumának átutalására.

Vándor Kálmán írt Igazgató úrnak egy levelet bizonyos ügyekről, de erre eddig választ nem kapott.

Mindannyiuknak nagyon kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog újesztendőt kívánva, szeretettel üdvözöljük

Tiringer István