☰ Franco-Hungarian Literary Relations

Franco-Hungarian Literary Relations

DOR217

Date: 22-12-1938
Language: Hungarian
Repository: Petőfi Museum of Literature
Document type: Typed letter
Publisher: Tüskés Anna (17-09-2021)
Folio number: 1

Kedves Barátom,

köszönök mindent, leveledet, az 50 fr-os repülőt, meg a többit, amelyekért költségbe verted magad – de legjobban köszönöm azt a kedves gondolatodat és azt a szíves jóságodat, hogy hísz magatokhoz Párizsba vendégnek. Persze szép gondolat csak az marad, sok okból. Először is én most San Remóba nem mulatni, hanem üdülni megyek, s így onnan tovább ruccannom nem lehet, másodszor idegen nagyvárosban télen lenni nem kellemes, májusban kellene, s éppen Párizsba, menni! Harmadszor az idén a Felvidék visszajövetele miatt nem lesz szünidőnk: egy pótfélévet illesztettek a két rendes közé s nekem a sanremói tartózkodást is azzal kell megfizetnem, hogy utána két hétig kétszerannyi heti órában kell dolgoznom. Pedig majd 40 éve nem voltam Párizsban!

A küldött 50 Fr-os ellenértékét, 10 P-t, lefizettem Keménynek s alkalmilag légy kegyes, ha még kapni a postán, az új Clement Ader repülőt is megküldeni. A másik kettő relative drága.

A kultúrtörténet novellákban érdekes gondolat, de megvalósítható? Van elég olyan novellista, aki még kultúrtörténeti anyagot is tud adni jó novellában?

Influencámból, úgy érzem, kiláboltam, de még némi regenerálódásra volna szükségem: ezt várom a tengertől és a naptól. Az előbbiben lesz részem, de vajon az utóbbiban is?

Mindkettőtöket szívből üdvözöllek igaz barátod

Császár Elemér

Vasárnap indulok s jan. 16-ika körül érkezem vissza. SR-ban a Hotel Astoria-Westendben lakom.