☰ Franco-Hungarian Literary Relations

Franco-Hungarian Literary Relations

DOR090

St. Thomas Hmp. SEI
Date: 28-08-1942
Language: Hungarian
Repository: Petőfi Museum of Literature
Document type: Letter written by hand
Publisher: Tüskés Anna (03-09-2021)
Folio number: 3

Kedves Laci,

Már előbb akartam neked írni a Noe bárkájáról. A könyv nagyon tetszett nekem. A dedicatio majdnem meg íratott – kár hogy mindenki más a ki el fogja olvasni a könyvet nem fogja tudni hogy mit jelentett nekünk a Naphegy és {Dormándi|}. Az első részt nagyon mulatságosnak és ügyesnek találtam és nagyon élveztem. A második rész eleinte egészen összezavart de mikor beleéltem magam nagyon élveztem és végét direkt nagyon szépnek találtam. A kert leírása sok szép emléket keltett bennem a naphegyi kertről, a homokdombról és a mellette levő [?] aminek közepén a kis szobor állt. Nem nagyon értek az irodalomhoz de szerettem a könyvet.

Míg ezt írom egy Beethooven concertet hallgatok a rádión. Ép most az [?] zongora concertót játszák. Ez az egyik [?] concert. Nagyon szép és élvezhető.

Jelenleg egy városi kórházban dolgozom és várom a csemetéket. Tegnap szültem éppen a tizenharmadikat és dacára a számnak minden baj nélkül. Szép mesterség a szülészet és az egyetlen része a medikusi tanulmányoknak amiben tényleg active részt vehetünk. Nagyon csodálom az anyákat akik olyan hősiesen teljesítik dolgukat. És a picik olyan édesek: minedegyikbe beleszeretek.

Örömmel hallom hogy jól sikerült a nyaralásotok. De jó lett volna ha veletek jöhettem volna ahelyett hogy itt üljek Londonban a [?] és dolgozzak.

Bár egész jól megy a dolgom így is. Sokat teniszeztem Jeannal és egyéb barátokkal és sok szép estét töltöttem Jeannel együtt muzsikát hallgatva és sétálva Hampsteadben.

Jean nagyon élvezte a Párizsi rövid látogatást és üdvözletét küldi nektek. Nagyon szerelmesek vagyunk és nagyon élvezzük az állapotot. Csak az a kár hogy nem lehetünk mindig együtt mert dolgozni is kell. Ördög tudja hogy fogok át kerülni a vizsgákon Decemberben. Olyan sokat kéne tudni. Majd valami lesz – csak lenne a pajam olyan ambíciózus fiára vonatkozóan. De azért mégis egy nagyon jó Peya. Jól válsztottam.

Jean levele két nappal ezelőtt érkezett. Nagyon örültem neki. Nagyon irigylem a szép utatokat Marseillebe és Avignonba. Szerencsés emberek vagytok (We looking positively [?] ?!) Nagyon jó lehetett.

Mennem kell – hívnak szülni. Minden jót sokszor csókollak téged Jucit és Olgit