☰ Franco-Hungarian Literary Relations

Franco-Hungarian Literary Relations

DOR413

Budapest V. Nádor u. 23.
Paris
Date: 25-09-1946
Language: Hungarian
Repository: Petőfi Museum of Literature
Document type: Typed letter
Publisher: Tüskés Anna (31-12-2021)
Folio number: 1

Kedves Direktor Úr!

Mivel Vándor igazgató úr még nem jár be /már kijött a kórházból és a javulás útján van/, én válaszolok levelének egyes kérdéseire.

Albin Michel érdeklődött nálunk a Van der Meersch megjelenése iránt és egyben kérdezte, hogy reflektálunk-e további könyveire. Azt válaszoltam neki, hogy újabb könyveit külje Direktor úrnak olvasásra, mivel ezt is Direktor úr küldte nekünk.

Egyidejűleg elküldtük a Pantheon prospektusát. Mint látja Direktor úr, felvettük a Vercors-t is. A tenger csendje és az Isten cimborája-t szeretnénk kihozni kis alakban. Mint Székely Kovácséknak is kifejtettem, mindez csak terv, ha sikerül, nagyon jó lesz. Mert még eddig mindent csak hitelbe csináltatunk annak reményében, hogy a karácsonyi forgalom idején ki tudjuk fizetni. A hitelünk jó és ismerik a helyzetünket, hogy mindent a saját erejünkből csinálunk. Nagy segítségünkre van a Márkus és Schinkovits nyomda. A Márkusnak még mindig tartozunk a Félelem nyomdai munkáiért.

Ami Direktor úr könyeire vonatkozik, megvárjuk Vándort, amíg bejön. Bár a helyzet más kiadónál is kb. ugyanez. Mindenki a karácsonyra épít.

Barna Márta címe: Dr. Dezsényi Gyuláné, Bp. V. Sallai Imre u. 15/a I.

Működik már a Press Service? Nem lehetne valamilyen gyors úton /repülő posta, futár/ ide küldeni anyagot és egy új megbízói levelet a Pantheon részére? Azt hiszem sokat el lehetne adni most, van elég folyóirat. Lehetnek strippek és cikkek is. Ha ez kivihető lenne, úgy kellene valami mindakollekció is, mivel a régi anyagból sajnos semmi sem maradt meg. És persze aktuális cikkek is jók lennének. Ha lesz majd egy kis pénzünk, úgy szeretnék Direktor úr küldeni, az összes megjelenő napi és heti lapokból egy példányt, hogy láthassa a számbajöhető lehetőségeket.

Közös erővel igyekszünk mindent elkövetni, hogy ez az ősz sikerüljön, de nagyon nehéz pénz nélkül. És akkor még probléma a következő év.

Szívélyes üdvözlettel

Tarján Magda

U.i. Végtelenül örültem, hogy a „Félelem” megnyerte Direktor úr tetszését. Igyekeztem minden tudásomat beleadni és igazán szívvel-lélekkel csináltam mindent. De nagyon féltem, vajjon tetszeni fog Direktor úrnak. Ezért örülök nagyon elismerésének.

Bár felhatalmazást nem kaptam senkitől sem, igyekszem a Pantheon dolgokat lelkiismeretesen és rendesen elvégezni. Szemem előtt csak egy szempont van, az a vállalat érdeke és ettől nem engedem, hogy bárki is eltérjen. Ha ok van rá, nem szégyellem bárkinek is megmondani a véleményemet. És ha voltak is időnként problémák (majd ha egyszer hazajön, sok mindent szeretnék el is mesélni) mindig igyekeztem elsimítani és helyrehozni. (Szeretném, ha Direktor úr ezeket a sorokat közöttünk tartaná.)

Mi van Fejtőékkel? Azt hallottam valakitől, hogy készül hazajönni. Igaz ez? Szeretném ha írnának egyszer, új címem: VIII. Víg u. 18. III. 2.

Szívélyes üdvözlettel

Magda