IGy_GL80

Tihany
Date: 12-08-1964
Language: Hungarian
Repository: Petőfi Museum of Literature
Document type: Letter written by hand
Publisher: Tüskés Anna (16-12-2017)
Folio number:

Kedves Laci,

Abban a hitben olvastam végig a nagy művet, hogy a 84 oldallal végig is olvastam. Mi van még hátra? Nem átkozol még nagyon hogy ennyi a munkád? S az illusztrációk? Hány fér azokból bele?

Örülök az emberek jó véleményének. Ebben - magamról lévén szó - teljesen vak vagyok. Így megköszönném, ha még mások kritikáját is megírnád.

A Szerzői Jogvédő Hivatal ma küldte meg a Gallimard hat héttel ezelőtt kelt szerződését a Favorit ügyében. Bánt, hogy noha a Gallimard eredetileg csak 5%-ot kínált, a szerzői J.H. tudtom majd akaratom ellenére ragaszkodott a 6%-hoz. Nem lesz ez a fordítói díj hátrányára? Mert igen igazságtalannak találnám, hisz hármótok munkája is benne van! Értesít meg a Gallimard arról is, hogy előlegül azonnal ideküld ezer frankot. Szívesebben látnám, ha ezt az összeget a Nemzeti Bank engedélyével ott vehetném fel, közvetlenül, mert a már ide küldött összeg visszakérelmezése körülményesebb, mint az ott-élésre ott tervezett pénz engedélyezése. De nem akarok hozzányulni a dologhoz, félek, hogy ebből a könyv kiadásának újabb elhalasztása származnék. Hisz így is féléves késedelemmel kaptam meg a számomra küldött szerződést, s akkor is csak Rousselot-nak Aczélhoz intézett levele után. Mi itt azt az ezer frankot nélkülözni tudjuk, de ott - szinte föltétele, hogy ki tudunk-e menni.

Megkaptam a dán Pen klub szíves meghívását mindhármunk számára. Tavaszra tervezünk egy északi utat, ebbe iktatnánk be, nagy örömmel s hálával. Örülünk, hogy egészséged tartja magát. Köszönd meg jóakaratát, s támogasd, amennyire erődből telik. De komolyan! Anne-Marie Rousselot egy párizsi barátnőjével itt van, de Ika még Pesten dolgozik.

Meleg szeretettel, a régi barátsággal ölellek:

Gyula

Flóra


Publications

„Hadúr ?megfizet érte, reméljük!” Illyés Gyula és Gara László levelezése 1939–1966, éd. by Borbála Kulin, Budapest, Balassi, 2007, 151-152.