IGy_GL59

Paris
Date: 25-03-1964
Language: Hungarian
Repository: Private ownership
Document type: Letter written by hand
Publisher: Tüskés Anna (15-12-2017)
Folio number:

Édes Gyulám,

            köszönöm a kritikákat, illetve az ismertetéseket művedről. Igen hasznos lesz. Most már nyakig ülök az Illyés kötetben és sürgősen szükségem volna a versekre, illetőleg azok listájára, (lehetőleg 100 oldalnyi teljes válogatásra, mert itt teljesen respektálni szeretném izlésedet – amennyire ez fordításilag megoldható). Azért sürgős, mert a kéziratot egy nap késés nélkül szállítanom kell; beütemeztetett. Ami a könyv többi fejezetét illeti, a remek első fejezet meggyőzött arról, hogy a módszer jó, sőt kitűnő.

            Ha lehet, arra kérlek Benneteket, a sürgősségre való tekintettel, hogy a többit is így, ilyen formában küldjétek el, „aládolgozva” a szerkesztőnek. Ne higgyetek abban, hogy „úgyis ismerem a kérdést”, – ez talán részint igaz, de el szeretnék kerülni minden „gixert”; legalább az alapszöveg legyen pontos és hiteles. A Látóhatár verse aljas[1]; kiborított, persze, engem is, de a vér nem válik vízzé.

            Valamennyiteket szeretettel ölel

                                    L.

 


[1] Ld. 55. levél


Publications

„Hadúr ?megfizet érte, reméljük!” Illyés Gyula és Gara László levelezése 1939–1966, éd. by Borbála Kulin, Budapest, Balassi, 2007, 123.