IGy_GL64

Issy-les-Moulineaux
Date: 21-04-1964
Language: Hungarian
Repository: Private ownership
Document type: Letter written by hand
Publisher: Tüskés Anna (15-12-2017)
Folio number:

Kedves Gyulám,

            a mai postával egyszerre két küldemény is érkezett: a párisi fejezet és a fényképek. hálásan köszönöm! A legnagyobb dolog, amit mondhatok, hogy most már nincs lámpalázam a könyvvel kapcsolatban. Egészen biztosan nagyon fogja érdekelni az olvasót. Minden megérkezett fejezetet, illetve levelet még aznap nyugtáztam. Ugy tűnik minden megérkezett, kivéve az a levél, amelyben Seghersnek a Kultúrához tett ajánlatáról írsz, és amelyre ma érkezett leveledben utalsz. Nagyon kérlek, ismételd meg a levélben írottakat. – Ha nem volna pimaszság részemről, akkor még arra kérnélek, küldjetek egyrészt további fényképeket, mert az illusztrációnak bőségesnek kell lennie, másrészt, ha lehet, még több részletet Párisról: találkozások francia írókkal, esetleg anekdotákat is, mert ez az a rész, amely különösen érdekli a francia olvasót. Persze minderről „hasból” is írhatnék, de most kiderült, hogy semmi sem pótolja a récitant.

            Még egyszer mindenért hálás köszönet.

            Tele vagyok optimizmussal, annál is inkább, mivel Carver[1] a PEN londoni végrehajtóbizottsági ülésén közölte velem, hogy az oslói kongresszusra meghívnak, amihez egyébként a magyar PEN is hozzájárult[2].

            Szeretettel ölel

                        László

 

Flórát is, Ikát is!

 


[1] David Carver, a nemzetközi PEN Klub főtitkára 1951-1974.

[2] Az oskói PEN Kongresszusra 1964 nyarán került sor. A Politikai Bizottság engedélyezte, hogy {Illyés|} Oslóba utazzon, s arra is áldását adta, hogy {Illyés|} párizsi kiadója kiadhassa a Kegyencet (Forrás: Standeisky, i.m. 171. lábjegyzet).


Publications

„Hadúr ?megfizet érte, reméljük!” Illyés Gyula és Gara László levelezése 1939–1966, éd. by Borbála Kulin, Budapest, Balassi, 2007, 131.