IGy_GL62

Issy-les-Moulineaux
Date: 06-04-1964
Language: Hungarian
Repository: Private ownership
Document type: Letter written by hand
Publisher: Tüskés Anna (15-12-2017)
Folio number:

Drága Flora, drága Gyula,

 

            Örömmel közlöm, hogy a verslista[1] megérkezett és hogy a nyersfordítások már úgy ahogy elkészültek. Ezen a téren nem is lesz semmi fennakadás, mert a munkát szakértőknek és barátoknak fogom kiosztani: Guillevic, Follain, Rousselot, de Backer, Bosquet, – úgy hogy minden simán megy majd.

            Ami a könyvet illeti, az első fejezet már készen van és azt hiszem nem is olyan rossz franciául sem. Persze a kapott „puska” isteni volt. Most csak az a nagy kérésem volna, hogy a következő fejezetekről hasonló „puskát” küldjetek, egyáltalában nem véve tekintetbe, hogy mit ismerek és mit nem. Inkább abból induljatok ki, hogy semmit sem ismerek, mert akkor csak kellemes meglepetésben lehet részetek. Az ellenkező eset fiaskóhoz vezethetne. Nagyon kérlek, könyörüljetek meg rajtam. Seghers, mint írtam, a kéziratot percre ütemezte és nem szabad elkésnem. Az illusztrációkkal még kissé várhattok, de azzal se túlsokáig.

            A darabot Jean[2] benyújtotta a televízióhoz és a Theatre de l’Est-hez; a Marton-ügynökség a {T.N.P.|}[3]-hez. Hogy Gallimard elfogadta, az persze nagy adu.

            Tudomásom szerint Gallimard már írt a Szerzői Jogvédő Irodához, de a szerződésformulákat még nem küldték el.

            Mindkettőtöket (és Ikát!) sok szeretettel ölellek

                                    László

 


[1] A listán a következő verseket javasolja Illyés a Poètes d’aujourd’hui kötetbe: (kérdőjellel jelölve a kétségeseket): az Autour du monde kötetből (Poemes, Seghers, 1955): Tristesse du journalier (?); A une jeune morte, Pauvreté, faim, inassouvie (?); Bilan (?); Visiteurs, Le vainqueur (ezek mind Seghers fordításában); Hommage-ból: Un automne (ford. J. Ballman) (?); L’armée defaite (ford. J. Lescure); Recrues (ford. A. Appercelle); Remerciement (R. Richard); Frère et soeur (P. Chaulot); Les hirondelles (Guillevic); Après minuit (Rousselot); Frappé de toutes parts (Guillevic); Berceuse (L. Feuillade); Plûtot que devoir mourir (Rousselot); ma femme (Seghers); Les jours de la vieillesse (Rousselot); Refuge (Rousselot); Ode à Bartók (Rousselot); Le poète et la colombe (Rousselot); Étoile qui flambe (Seghers); Tenêbres (P. Emmanuel); Jardin d’une nuit d’été (P.-L. Flouquet); Promenade avec mon ombre (Rousselot), Une plaie, Oceano nox, La guerre n’a pas eu lieu; Chemin de terre (R. Richard). A Nem volt elég kötetből: Óda egy krumpliföldhöz; Forgószél (?); A tó I., II., III.; Doleo; Beesteledett; Fenyők násza; Vitorlások; Lószőr, macskabél; Örök s mulandó; Üvegvilág; Fénykép.

[2] Valószínűleg Jean Rousselot.

[3] Ld. 184.lábjegyzet


Publications

„Hadúr ?megfizet érte, reméljük!” Illyés Gyula és Gara László levelezése 1939–1966, éd. by Borbála Kulin, Budapest, Balassi, 2007, 127-128.