IGy_GL45

Paris
Date: 08-01-1964
Language: Hungarian
Repository: Private ownership
Document type: Letter written by hand
Publisher: Tüskés Anna (12-12-2017)
Folio number:

Drága Gyulám|1064},

            Hálásan köszönöm újévi lapotokat. Igen jól esett. Még egyszer: borzasztóan sajnálom, hogy nem sikerült ez esetben találkoznunk, mert rengeteg dolgot szerettem volna Veled megbeszélni. De ami késik, nem múlik.

            Napok óta most újra tele vagyok munkavággyal. Ez már hónapok óta nem esett meg velem. Először: Bosquet „L’VII” cimű folyóiratának[1] egyik legközelebbi számát tizenkét magyar költőnek akarja szentelni. A lap nyolc ív terjedelemben és luxuskiállításban jelenik meg. Most ezen kellene rohamtempóban dolgoznom.

            Ezen kívül más ötletem is van. Különböző nemzetközi intézmények (PEN, UNESCO stb. Journée des Poètes) támogatásával egy-egy külföldi költőnek szentelt luxuskötetet szeretnék magyar nyelven kiadni, mégpedig elsősorban olyan költőket, akik síkraszálltak a magyar költészet népszerűsítéséért. A kötetek 250 számozott példányban (luxus) jelennének meg, könyvárusi forgalomba nem kerülnének, kéziratnak tekintetődnek és így semmiféle magyar kiadásnak nem jelentenének konkurrenciát. Sőt, aperitif volna. Az első kötetet Frénaud-nak szentelném (csak szerelmes verseket). Hajlandó volnál három-négy oldalas bevezetőt írni és esetleg egy-két fordítását vállalni? Frénaud nagyon szeretné, ha a dolog sikerülne, csak persze nem mer Neked írni, hogy szívességet kérjen. Mi a véleményed?[2]

            Nagyon kérlek, válaszolj minél előbb, mert a kötetet szeretném gyorsan tető alá hozni, hogy ezt azután elég gyors tempóban mások kövessék: Emmanuel, Ungharetti, Eliot, később Merril Noore, René Char, Bosquet stb. stb. Programot még nem adok. Csak annyit, hogy ezúttal csak teljesen „ideológiamentes”, „tiszta költészet” jöhetne számításba.

            A hölgyek kezét csókolom, Téged szeretettel ölellek

                                    Laci

 


[1] Irodalmi folyóirat, melyet Roland Bussellin és Alain Bosquet alapított és szerkesztett. Főként kiadatlan francia kortárs műveket és nemzetközi irodalmat közölt. Öt évfolyamot ért meg 1959-1964 között.

[2] Az említett kötet 1965-ben jelent meg: Frénaud, André, A szerelem árnyéka, előszó, ford. Illyés Gyula, ford. Határ Győző et al., Bruxelles, La Maison du Poète, 1965.


Publications

„Hadúr ?megfizet érte, reméljük!” Illyés Gyula és Gara László levelezése 1939–1966, éd. by Borbála Kulin, Budapest, Balassi, 2007, 103-104.