IGy_GL33

Date: 01-03-1957
Language: Hungarian
Repository: Petőfi Museum of Literature
Document type: Letter written by hand
Publisher: Tüskés Anna (12-12-2017)
Folio number:

Kedves Barátom,

 

            a Seghers-szel kötött szerződés értelmében pontosan mennyivel kell bővítenem a könyvet[1], hogy beleilljen a sorozatba? Legyen szíves írja meg vagy a csatolt nyomtatott oldalak vagy a gépiratos oldalak száma szerint.

            A mellékletben[2] könnyű kiigazodni. Ahol pótolni való van, ott a nyomtatott szöveg margóján hiányjel (√) van, alatta számjegy. Ez azt jelenti, hogy a <áthúzva: ké> gépiratban van ugyancsak ilyen hiányjel (√) alatt számjegy, az utána következő részt kell beilleszteni. A kisebb – egy-két mondatnál nem hosszabb pótlást közvetlenül a nyomtatott oldalra írtam.

            Most még a lényegről. Nem fog rossz üzletet csinálni Seghers ezzel a könyvvel; Magyaroknak írodott, – érdekelheti ez a franciákat, még így megtóldva is?

            Mondanom sem kell, ha Seghers eláll a kiadástól, én beleegyezem, eleve s készségesen.

            Várom tanácsát a pótlások természetét illetően is, jó lesz ez így? Hogy lehetőleg a magyar népről s az akkori magyar állapotokról igyekezem részletesebb képet adni?

            Mascolo[3] megjött már? Flóra említette, lehetne szó a Puszták Népe uj kiadásáról. Ezt szívesen venném, –  kevesebb áldozat, kevesebb munka s talán biztosabb siker.

            Őszinte baráti érzéssel,

                                                            Illyés Gyula

 


[1] A Petőfi-t. Ld. 139. lábjegyzet.

[2] Az említett mellékletnek nyoma veszett.

[3] A Gallimard kiadó lektora.


Publications

„Hadúr ?megfizet érte, reméljük!” Illyés Gyula és Gara László levelezése 1939–1966, éd. by Borbála Kulin, Budapest, Balassi, 2007, 86.