IGy_GL68

Date: [?]
Language: Hungarian
Repository: Petőfi Museum of Literature
Document type: Letter written by hand
Publisher: Tüskés Anna (15-12-2017)
Folio number:

Kedves Laci,

 

Csatoljuk az utolsóelőtti részletet a „puská”-ból. Irja meg, ha valamire még szüksége van. Külön borítékban küldünk még néhány kritikát, kimásoljuk a Nyugatból, mert nem tudjuk, ott hozzá tud-e férni. A hátralevő fényképek nem lettek készen az ígért időre, de egy hét mulvára bizonyosra mondták.

 

Gy. írta, hogy a szöveget rövidítse tetszése szerint, hiszen ez sokkal több, mint amennyi magának kell. Egyvalamit nem tud Gy. megoldani: a verselemzést, versértékelést. Mert nem dicsérheti a saját műveit; viszont azt sem emlegetheti, amit kifogásolhatónak tart benne. Ebben segíthetik a küldött kritikák és talán Cs.

 

Végül a 18. oldal * jeléhez teljesen magán-megjegyzésként (a bátorságról): az ostrom alatt, amikor a mindenfelől sivitó, robbanó golyók, gránátok és bombák közt a hegyoldalon le-föl mentünk, Gy. elől, én mögötte (10-12 méterrel, hogy ha valamelyikünk találatot kap, a másik tudjon segíteni), én összehúztam magam olyan kicsire, amilyenre csak tudtam. Ő majdnem rátartin magasra emelte a fejét; én folyton kiabáltam neki hátulról: „Huzd be a fejed, huzd be a fejed, annyival is kisebb célpont vagy!” De nem húzta be, csak ment, büszkén, mint a parasztlegények a lakodalomba.

Legvégül: mikor lesz az oslói pen-kongresszus? S ő egyedül megy?

 

Legeslegvégül: válaszát várjuk, sok szeretettel:

F.


Publications

„Hadúr ?megfizet érte, reméljük!” Illyés Gyula és Gara László levelezése 1939–1966, éd. by Borbála Kulin, Budapest, Balassi, 2007, 136.