IGy_GL69

Paris
Date: 07-05-1964
Language: Hungarian
Repository: Private ownership
Document type: Letter written by hand
Publisher: Tüskés Anna (15-12-2017)
Folio number:

Drága Gyulám,

           

Megkaptam a legujjabb, ugyancsak csodálatos puskát, valamint végre! március 17-ki soraidat is[1], amelyekben a Seghers-Corvina ügyről írsz. Gondolhatod, csak félig lelkesedem a dologért (bár talán végső fokon nem is lenne rossz), de attól félek, hogy ha létrejönne a közös kiadás, mindenféle szempontokat kellene kidomborítani és különböző problémák merülnének fel. Seghers jelenleg nem tartózkodik Párisban és csak akkor tudok Neked mindenre érdemileg felelni, ha majd beszéltem vele.

            Mint már jeleztem Cs-nek írtam egy-két esetleges kiegészítés ügyében. Választ még nem kaptam, de nincs kétségem afelől, hogy rövidesen megjön.

            Véleményem szerint a kötet még jó pár illusztrációt elbír, tehát szükség volna új képekre. De gondolom, mire ezeket a sorokat megkapod, már készhezvettem a további illusztrációkat.

            Sajnos, nolens volens[2], egy kicsit elkések majd a kézirat leadásával, mert az utóbbi időben mindenféle zűröm volt; ezen kívül az egészségem se valami kitűnő. Egyébként, ha Seghers a Corvinával akar dolgoztatni, úgysem adhatja azonnal nyomdába a szöveget. Mindenesetre amint lesz legépelt kéziratom, azonnal elküldöm Neked, – nekem is rendkívül fontos, hogy megtudjam véleményedet és megjegyzéseidet! Nagyon bízom benne, hogy a könyv a francia olvasót is annyira fogja érdekelni, mint engem.

            Osloba a jelenlegi tervek szerint én is elmegyek (a kongresszus június 21-én kezdődik) és remélem, hogy akkor ismét sokat beszélgethetünk mindenféléről.

            Flórának most csak annyit, bízom benne, hogy a verselemzés problémája tisztességesen megoldható. Persze ha volna valami – és itt nem értékelésre vagy „dicséretre” gondolok – hálával fogadnám. A Hunok párisi részleteit természetesen már hosszú évek óta ismerem, csak azt nem tudtam, Gyula helyesnek tartaná-e „beledolgozásukat”. Örülök, hogy igen, és megnyugtathatom: érdekelni fogja a franciákat ez is.

            Nagyon várom a további anyagot. Mindhármatokat igaz szeretettel ölel

                        László

 


[1] 57. levél.

[2] (latin): akarva akaratlan.


Publications

„Hadúr ?megfizet érte, reméljük!” Illyés Gyula és Gara László levelezése 1939–1966, éd. by Borbála Kulin, Budapest, Balassi, 2007, 137-138.