☰ Franco-Hungarian Literary Relations

Franco-Hungarian Literary Relations

FF027

49 Bd. Victor Hugo Neuilly/Seine
Date: 09-01-1948
Language: Hungarian
Repository: Library Ferenc Fejtő, Fehérvárcsurgó
Document type: Typed letter
Publisher: Tüskés Anna (19-01-2018)
Folio number: 1

Kedves Barátom!

Meleg szeretettel viszonzom ujévi üdvözleteteket. Egy kicsit későn, de az iráshoz hangulat kell és a hangulat, megvallom, mind a mai napig is hiányzik.

Egészségileg is gyengén vagyok, de ez nem különösen érdekes. Sokat olvasgatok és fájlalom a Havas-utcai egyébként nagyon szép lakást /:Feri látta, azóta még rendesebb:/ ,mert ha valahol egy méhesem volna, Horatiust olvasgathatnám benne. Igy a latin auctorokhoz nem jutok, pedig nem ártana ez a felfrissités sem. Pár szép könyvet azért olvastam a közel multban és olvastam Ferinek Heine vitacikkét is.

Hadd meséljem el mulatság gyanánt, hogy engedtem Hatvany állandó noszogatásának és tettem szépirodalmi kisérletet. Hatvany szerint az, amit csináltam /:két novella, önéletrajz-töredék:/ Prousti. Vonjuk le ebből a baráti tulzásból néhány tucat százalékot és akkor is az mutatkozik, hogy ugy látszik van bennem valamelyes szépirói véna. Mondanom sem kell, hogy a Kortárstól kezdve Németh Bandin keresztül minden folyóirat, amelyhez Hatvany lelkendezte fel a novellák elsejét, visszautasitotta a közlést. Ha akarjuk irodalm, ha akarjuk irodalmon kivüli okok. Mindegy, Hatvany biztat, hogy csináljak vagy 10-15-öt és adjam ki könyvben a conneisseur-ök számára, szenzáció lesz. Lelke rajta!

Ugy volt, hogy néhány nap mulva indulok Terkával Párizsba, de a delegációba mást jelöltek helyettem. Aligha hiszem, hogy a közel jövőben megláthatlak Benneteket, de talán közületek valaki érkezik Pestre.

Sok-sok szeretettel köszönt mindkettőtöket és összes közös barátainkat [?]