☰ Franco-Hungarian Literary Relations

Franco-Hungarian Literary Relations

FF006

49 bd Victor Hugo Neuilly Seine
Date: 10-12-1946
Language: Hungarian
Repository: Library Ferenc Fejtő, Fehérvárcsurgó
Document type: Typed letter
Publisher: Tüskés Anna (18-01-2018)
Folio number: 1

Drága Bercim, ne haragudj, hogy pontatlanul es vesszotlenul fogok […] de az irodaban csak „francia” gépem van. Remélem igy is meg fogod érteni. Gratulalok uj otthonodhoz. Remélem egyszer majd meglatogatlak benne. Viszont azt sajnalom, hogy megint elhalasztottad Parisba jöveteledet. Szerettem volna veled hosszasan és alaposan atbeszélni a dolgokat, mielött hazamegyek. Ez ugy latszik vagy a honap […] vagy januar elején fog megtörténni, ha s amikorra minden engedély együtt lesz. De hadd mondjam meg igy levélben is, még pedig hatarozottan, hogy jelenlegi magatartasod nem tetszik nekem. Ugy erzem, meltatlan is Hozzad, multadhoz. Duzzogo magatartas ez, amely az emigracios éghajlatban nött nagyra benned s amely a Racio elött aligha allja meg a helyét. Belovagoltad Magadat egy idealisztikus – kritikai szemléletbe, amelynek az a baja, hogy nem szamol a tényekkel. Azzal a ténnyel, hogy a jelenlegi Magyarorszagm – akar kivanatosnak tartjuk benne élni; akar nem, ez mas lapra tartozvan, – az egyetlen lehetseges, az optimum, abban az iranyban, amelyben mi, a Szép Szo demokratai, szocialistai es szélsöbaloldali […] együtt haladunk.

Az alapvetö igazsag ez. S ezt [semmifél…] hibanak, fogyatekossagnak, gyöngesegnek nem volna szabad elhomalyositani elöttünk. Nincs valasztasunk egy idealis demokraci[…] és e között, ami van,- hanem csak a demokracia urugyén elöre töro ellenforradalom […] anitszemitizmus, fasizmus közt és eközt. Ami van, az különben sem oly rossz, hogy szivos nevelö munkaval ne lehessen javitani rajta. Ugy érzem, hogy az amitte a Magad „baloldali kozéputjaként” definialsz, elvont, tavoli, s foleg meddö allaspont. Ezt Magad is érzed. Olyan emigransokhoz – uj – emigransokhoz közelit Téged, akikhez alapvetöen és egész multaddal, nincs közod. S eltavolit tölünk, Ignotus Palitol, tölem, azoktol, akik hirmondoknak maradtunk, akiknek magatartasunk a mai rezsimmel szemben, mielött kritikus volna, hatarozottan pozitiv. Tulajdonkép nagy kar, hogy amikor elsölelkesedesedben haza akartal menni, nem tetted. Azt hiszem a helyszinen ugyanerre a véleményre jutottal volna, mint én, hazamenés nélkül, de meghallgatva néhany szaz, mindenféle [?] embert, aki hazulrol jött és visszament. Hogy a szervezett tömegek koraban élünk, az tagadhatatlan, de hogy ez olyan nagy baj volna, mint sokan gondoljak, nem hiszem. Ismerni kel, a szervezett tömegeket, példaul Magyarorszagon a munkastömegeket, amelyekröl az oly nagyon kritikus es szkeptikus Farago is azt mondta, hogy különbek mint vezetöik. A szervezetlen tömegek, hidd el nekem, veszélyesebbek és rosszabbak.

Hosszu beszélgetésem, volt a mult héten Rajkkal, aki régi baratom és börtöntarsam. Jelen kellett volna lenned. Elöször azért, hogy, lasd, milyen remek emberek is vannak azok közt, akiktöl leginkabb viszolyogsz. Aztan hogy las, milyen embes[…] ember az, akit Te bizonyara konnyüés kényelmes […] azonositanal a […]. Nem, Bercikém, nem szabad duzzogni és […],-mert igy tettel igazolnad fiad szigoru véleményét s ugy […], mint egy […], aki nem vallja be maganak sem, hogy m i […] filozofiai […] a küzdö demokraciaval szemben valo […]