IGy_GL58

Date: 17-03-1964
Language: Hungarian
Repository: Petőfi Museum of Literature
Document type: Letter written by hand
Publisher: Tüskés Anna (15-12-2017)
Folio number:

Kedves Lacim,

            Egy percnyi kitérő a levelezésben, – ami során különben Flóra épp most kezdi küldeni a kritikákat. Ma idetelefonáltak a Corvinától. Átiratot kaptak a Kulturától, abban az ügyben, hogy Seghers egyébről írva nekik, megemlítette, szívesen rájuk bízná a könyvünk kinyomását – la fabrication du livre – mert ez neki így olcsóbb lehet. Sőt nem utasítaná el a közös kiadás valamiféle gondolatát sem.

            Erre kérték az én véleményemet Corvináék, hogy válaszolhassanak a maguk részéről. Nem akartam semmit mondani, természetesen, míg veled meg nem gondoljuk-mérlegeljük a dolgot. A közös kiadás közös előkészítést is jelent? Nyilván. S ha csak itt nyomják? Ebben nem vagyok tájékozott.

            Mivel a dolog csak a kérdezés állapotában van, legegyszerűbb megvárni, mit szólnak a válaszra illetékesek először is Seghers terveire. Ha elutasítják, eleve nincs gondunk. Az esetleges igen is csak a hajlandóságra vonatkozhat s nem rögtön a részletekre.

            Füstölögj hát egy kicsit a lehetőségeken s a következményeken. Ha jónak látod, említsd meg Seghersnek, hogy nekem itt már szóltak a dologról, tehát foglalkoznak az ő ötletével. Amiből még egyáltalán nem következik, hogy el is fogadják. Tekintve épp ezt az utóbbi nyilatkozat-ügyet is[1]. Mondanom sem kell, hogy az előszónak minden körülmények között csak az lehet a szerzője, aki már el is kezdte: te. S akinek épp ezért szintén van szava a dologban.

            S akit ezért különösen megkülönböztetett – singulièrement distingué – szeretettel ölel

                                    I. Gy.

 


[1] ld. 50. levél.


Publications

„Hadúr ?megfizet érte, reméljük!” Illyés Gyula és Gara László levelezése 1939–1966, éd. by Borbála Kulin, Budapest, Balassi, 2007, 122.