☰ Franco-Hungarian Literary Relations

Franco-Hungarian Literary Relations

HJ001

Affaires et Éditions Théatrales 66, Avenue Victor-Hugo, Paris 16e
Budapest
Date: 09-10-1945
Language: Hungarian
Repository: Petőfi Museum of Literature
Document type: Typed letter
Publisher: Tüskés Anna (22-08-2017)
Folio number: 1

Kedves Elnök Barátom !

Hogy mennyit gondoltunk Reád a pesti szörnyű napokban és milyen boldogan vettük később a hírt, hogy szerencsésen megusztad a tragikus időket, azt el sem tudod képzelni. Sajnos bennünket nem kimért meg a sors, mert elvesztettük szeretett egyetlen Daisynket. Viszont a kegyes végzet megmentette két fiunkat és jómagunkat.

Felhasználom az első alkalmat, hogy üzletileg írjak Neked.

A francia hivatalos filmszerv érdeklődik « Selfridge » l’Escamoteur című regényed világ filmjogaiért. Kérdi : szabadok-e a filmjogok az egész világra és minden nyelvre. Ha igen : hajnaldó vagy-e azokat átengedni és mik a feltételeid.

Itt általában 200,000 fr körül veszik meg egy regény filmjogait. Rendkívüli esetekben fizetnek 250,000 fr-ot. Ebből az összegből levonnak 10% a l’Office Cinematographique Français részére. Azonkívül én is szeretnék 10% jutalékot kapni (a másik oldalról nem kaphatok semmit).

Kérlek lehetőleg sürgős választ (talán az amerikai misszió útján, vagy már általad is ismert lehetőséggel.) Kérek, ha át akarod engedni a jogokat egy hitelesített meghatalmazást. Természetes 200 ezer fr-nál kevesebbet nem fogadhatok el. Ha a jogok nem szabadok, közöld velem kérlek, kivel szerődtél.

Kedves feleséged és Téged sok szeretettel üdvözlünk, régi híved

Dr. Bányai