NNA_LB005

Roma, 1. Via Giulia.
Budapest, XI. Bartók Béla-út 28.
Date: 15-01-1948
Language: Hungarian
Repository: Petőfi Museum of Literature
Document type: Letter written by hand
Publisher: Tüskés Anna (22-01-2022)
Folio number: 1

Édes Anyám!

Megkaptam anyámnak egy levelét és két lev-lapját. Nagyon örülök a Baumgartennek, s ezzel kapcsolatban az a kérésem, hogy olyan ujságokat, melyekben esetleg hosszabb cikk van a dologról – de egyet, amely közli, okvetlen – tessék elküldeni. Esetleg kivágva a részt az újságból és levélbe-téve, bár lehet, hogy ujságnak még olcsóbb. T.i. az itteni lapok – meghökkentő módon – legalább 2–3 hetesek. És nagyon örülök, ha ezekben az időkben fi gyelemmel kíséri Anyám a lapokat.

Igen szeretném < … > tudni, hogy kik kaptak még és mennyit? Ez olyan irodalmi izgalom, amiből nem szeretnék kimaradni! Okvetlen tessék hamar válaszolni! Jó, hogy Anyám oly rendesen és rendszeresen ír, most három napon át mindig kaptam egy-egy híradást!

Éva, mint hallom, Csongrádon van; most ki fog elmenni a Nylon-harisnyájáért? Ez fontos, mert a fiú esetleg újra elutazik, s jó ezt minél hamarabb lebonyolítani. A fiú címét már megírtam, de újra közlöm: Hanák Péter; Bajcsy-Zsilinszky 78 III. 24. – Még valami; mivel akarja Anyám – majd – behuzatni a mi matracainkat? Ez is fontos dolog. Egyrészt: szeretnék mintát látni az anyagból, másrészt szeretném tudni az árát, nehogy aztán kifogyjunk a pénzből. Azt sem akarom, semmi szín alatt, hogy Anyámék saját maguktól elvonva a pénzt a matracokra költsék, sem azt, hogyha majd esetleg nekünk lesz itt szükségünk pénzre, (vagy Párisban), akkor ne legyen. Mondom, a matrac másodrendű dolog. Csak, ha csakugyan könnyen, olcsón meg lehet oldani. Hiszen ezt meg is beszéltük így, csak még egyszer elmondom.

Nagyon örülök, hogy Anyám egészsége javulóban: mért nem ment el Surányi [?] bácsihoz? Megfelelő az az orvos? A fürdést bírja a szíve? S tulajdonképpen mi volt a baj? Különben, ez a hatósági ellátás nem rossz, mert így mindig rendelkezésre áll, gépekkel, szakvizsgálattal, stb. – A ruhautalvány rendszerhez nem értek; a kartonokat helyeslem. De nem ragaszkodom semmihez. Köszönöm a névnapi és születésnapi jókívánságot, s ami a sűrű levélkérést illeti, Isten tartsa Anyám jó szokását! Remélem Éva is ír, de kár szegényt hazasürgönyözni. A Baumgarten remek! Csak tetszett volna megírni az egész közleményt! 3 nap mulva megyünk Sziciliába, de azért csak tessék írni! Sok csók, kézcsók:

Ágnes.

Kedves Anyám!

Tessék szíves lenni felhívni telefonon {Gyárfás Miklós|} 380-140 délelőtt s arra kérni, hogy küldjön számomra Újholdat, mint azt kértem már a hozzáintézett levelemben. Uj és régi számokat egyaránt. Ma 12-e van és még egyetlen darabot sem kaptam; kézcsókkal

Balázs


Publications

Buda Attila, „Szorong a szívben a világ” Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs itáliai, valamint franciaországi levelezése 1947–48-ból, Táguló körök: Tanulmányok, dokumentumok az Újholdról és utókoráról, szerk. Buda Attila, Budapest, Ráció, 2014, 208–209.